Neki novi klinci

Drage čitateljice i čitatelji!

Evo iza nas je još jedan ciklus lokalnih izbora na kojima je, očekivano, HDZ nadmoćno pobijedio. Iako ovaj put veliki vođa Vinko Zulim nije bio taj koji je poveo svoju vjernu četu u pobjedu, to je bio novi načelnik Općine Seget Ivo Sorić.

Mnogi vjeruju da će Ivo Sorić bolje voditi Seget, ali mislim da su svi već odavno svjesni da je u pitanju jedna velika floskula i kako je to ista stvar kao i Vinko Zulim, ako ne i gora.


Rezultati kandidata za načelnika Općine Seget:

  • Ivo Sorić, kandidat HDZ-a imao je 1554 glasa, odnosno 57,85% ukupnih glasova.
  • Luka Jadrić, kandidat grupe birača (Vrime je) imao je 750 glasova, odnosno 27,92% ukupnih glasova.
  • Josip Špika – Ribić, kandidat SDP-a imao je 292 glasa, odnosno 10,87% ukupnih glasova.

Rezultati izbora članova za Općinsko vijeće:

  • HDZ – 1481 glas, odnosno 56,78% ukupnih glasova.
  • Grupa birača (Vrime je) – 675 glasova, odnosno 25,88% ukupnih glasova.
  • SDP – 323 glasa, odnosno 12,38% ukupnih glasova.
  • Domovinski pokret – 129 glasova, odnosno 4,94% ukupnih glasova.

 

Što se broja vijećnika tiče, situacija je iduća:

HDZ ima 8 vijećnika, Kandidacijska lista grupe birača (Vrime je) ima 4 vijećnika, a SDP 1 vijećnika.

Vijećnici HDZ-a su:

  1. Ivo Sorić
  2. Vinko Zulim
  3. Božidar Pavković
  4. Ivica Čarija
  5. Ante Topčić
  6. Radomir Dragan
  7. Ivan Strize
  8. Mirjana Odak

Vijećnici Kandidacijske liste grupe birača (Nezavisna lista Vrime je) su:

  1. Luka Jadrić
  2. Ante Barada
  3. Zvonimir Šegvić
  4. Dragan Alajbeg

Vijećnik SDP-a je:

  1. Josip Špika

 

Kod HDZ-a nema nekih većih iznenađenja, osim što su naspram prošlih izbora uhvatili 2 vijećnika manje od 2017. godine. Nastavi li se taj trend, na idućim izborima neće imati većinu. Vinko Zulim je ovaj put drugi na listi i ulazi kao vijećnik pa je svakako zanimljivo promatrati kako će podnositi činjenicu da više nije glavni, nego da je iznad njega Ivo Sorić. Doduše, nema tu neke velike promjene, isti je to sklop. Ostatak liste nije spektakularan.

 

Za Nezavisnu listu Vrime je bi se moglo reći da su iznenađenje izbora. Nisam vjerovao da će imati više od jednog vijećnika (možda dva vijećnika), ali očito je da su i sebe iznenadili rezultatom. Iako su Segetskoj Komediji redovito dolazile poruke o njima, nisam baš vjerovao da će imati uspjeh na izborima, pa ih nisam ni spominjao.

Tko su ovi ljudi i tko stoji iza njih? Puno stvari se priča po Segetu, od onih da su projekti propalih HDZ-ovaca koji žele doći na vlast, do onih da su projekt prijašnjih Nezavisnih lista, pa do one da su sotonisti ili Soroševci i sl.

Moj stav je da su oni klinci, djeca – mladi i neiskusni.


Ali ta mlada i neiskusna djeca su vodila kampanju o kojoj se pričalo čak i u Zagrebu i zbog koje su HDZ, Vinko Zulim i Ivo Sorić postali predmet sprdnje s kojima se u Segetu svi rugaju!

Nakon tisuća i tisuća (naših!) kuna (ako ne i milijuna) s kojima je HDZ preko Uskrsnica, asfalta i uobičajenih metoda kupovao glasove, ova djeca su ih deklasirali s traktorom, megafonom, improviziranim jumbo plakatima i plakatima s kojom se HDZ-ova mladež mučila dok ih je (pokušavala) micati!

„Segetska Komedija“ će s velikim zanimanjem pratiti nastavak njihovog rada. Na isti način će kritizirati sve što ne budu radili i što budu krivo radili. 

Neiskustvo im više nije izgovor, jer su sada izabrani u vijeće.


SDP je valjda doživio najgori rezultat od izbora u Segetu. Jedan vijećnik je čak i za njihove pojmove loš rezultat. Odakle i zašto ovako loš rezultat?

Nerad!

Godinama ništa nisu radili, a u predizbornoj kampanji ih nije bilo nigdje. Nezavisni su im otkinuli dio birača, a dio njihovih birača se zasitio i odlučio uopće ne izaći na izbore.

Što će biti s njima na idućim izborima, to ćemo tek vidjeti.




Treba li uopće trošiti riječi na Domovinski pokret Seget s čijim predstavnicima (Miroslav Škoro i Krešimir Bubalo) je nekoć usko surađivao i Vinko Zulim?



Promjena ima, ali one su spore.

Dobar rezultat bi bio kraj vladavine HDZ-a i Vinka Zulima. Oporba ima pet vijećnika s kojima može nešto napraviti i neka izvole raditi. Neka nam javljaju što se događa, obavještavaju na sve neregularnosti i bore se za iduće izbore.

Konstituirajuća sjednica se u Segetu još nije oformila, tako da ne znamo što Ivo Sorić namjerava raditi. 

Doduše, djeca su najavila da će nam svima omogućiti live prijenos sjednica! Ako ništa, barem ćemo znati što se događa u vijeću i malo se smijati!

Primjedbe