Ususret 2021. godini

Drage čitateljice i čitatelji!

Polako se približavamo kraju ove, za mnoge, mučne i teške 2020. godine. Korona virus nas je, pogotovo u karanteni (koja to i nije bila) potaknula da malo više razmišljamo o svemu. 

Možda čak malo i o budućnosti Segeta.


Najednom je turistička sezona bila upitna, a kraj pandemije se nigdje nije nazirao. Dolaskom toplijih dana, broj zaraženih je naglo padao, a cijela situacija više nije djelovala bezizlazno.

Izašli smo na parlamentarne izbore i uz najmanju izlaznost u povijesti Hrvatske (46,90%) izabrali smo ljude za koje vjerujemo da će nas što bezbolnije izvući iz nove krize.

Krajem protekle godine, Index.hr objavio je članak u kojem se birao uhljeb godine. Na području cijele Hrvatske kroz prvih par tjedana 2020. godine, s oko 5.700 glasova, Vinko Zulim je osvojio visoko i hvalevrijedno četvrto mjesto.

Među brojnim postignućima Index.hr naveo je sljedeće:

 

Vinko Zulim, HDZ-ovac koji Općinu Seget vodi od ranih devedesetih godina, je lani na reprezentaciju, tj. na hranu i piće na trošak proračuna, prošle godine spiskao 171.142,19 kuna. Dnevno je katkad trošio više tisuća kuna, a najveći iznos zabilježen je 13. ožujka kada je Zulim, prema službenim podacima Općine Seget, na reprezentaciju u restoranima spiskao 6952 kune. Općinski su se vijećnici prošle godine 23 puta častili o našem trošku i ukupno potrošili 124.562 kune. Vijećnici i Zulim najčešće su objedovali i večeravali u lokalnim restoranima. Zulim nam nikada nije odgovorio na poruku niti se javio na poziv da malo prokomentiramo popis povelikih troškova reprezentacije koje je napravio.

 

Ali kao što svi vjerni čitatelji Segetske komedije znaju, navedeno se čak ni ne bi moglo zvati grebanje po površini.

***

Godina se nastavila čudnim okolnostima. Vinko Zulim je preko noći razrušio svoju velebnu, nikada završenu vilu. Mediji su se raspisivali o tome, ponavljajući poznate činjenice koje su znali svi osim vječitih "Zulimovaca".

Vjerojatno čak i znaju, ali to je već jedan sasvim drugi problem.

Uslijedili su unutarstranački izbori u HDZ-u, na kojima je Miru Kovača premoćno pobijedio Andrej Plenković

Možemo samo nagađati za koga je Vinko Zulim glasao.



Korona virus je polako uzimao maha i svi su bili zatvoreni po kućama, a
Vinka Zulima je najviše pogodila nemogućnost adekvatnog slavljenja 10. travnja, dana uspostave NDH

Općina, po čemu je poznata diljem svijeta, je unatoč daljini na rad, aktivno radila na razvijanju infrastrukture te je predstavila novu nadograđenu školu i već pomalo mitsku sportsku dvoranu.

***

Uslijedilo je razdoblje vrućih ljetnih dana, polaganog nestanka korone i period parlamentarnih izbora.

Prvi put, od svoje dugogodišnje vjernosti HDZ-u, Vinko Zulim je postavljen na listi HDZ-a u IX. izbornoj jedinici.

Uz podsmijeh su svi promatrali broj 12. na 13. izbornoj listi koje više služe popunjavanju liste i rijetko ulaze u Sabor.



Uslijedilo je otrežnjenje i spektakularan ulazak Vinka Zulima u Sabor, a nakon čega je ipak uslijedio očekivani nerad.

Osim očekivanih nazadnih napada na saborske zastupnike, osim jedne jedine riječi ("prisežem"), od Vinka Zulima nismo čuli apsolutno ništa. Vjerojatno do kraja mandata ni nećemo.

Činjenica je da je većini nas 2020. godina bila teška godina. Vinku Zulimu je ovo bila među boljim godinama, javna je tajna da je njegovo dospijeće u Sabor bilo san snova.

Pitanje je što nas sve čeka u 2021. godini…

Hoće li se nastaviti problem s korona virusom? Čeka li nas duboka gospodarska kriza?

Vrijeme će nam sve reći.

Ono što znamo je da Seget od 2021. godine može puno toga staviti iza sebe i krenuti naprijed.

O tome svakako više u 2021. godini!


Primjedbe