Zeleni Seget


Drage čitateljice i čitatelji!

Svibanj je prošao turbulentno, imali smo izbore za EU parlament, na kojima je Vinko Zulim odnio uvjerljivu pobjedu! Živio plavi, domoljubni Seget!



U Segetu trenutno živi samo 58,77% pravih Hrvata.

No, maknimo se mi od EU, Vinko Zulim nažalost nikada neće tamo dospjeti, pa nas to nikako ne zanima.

Ali ono što je zanimljivo jest da se Seget postepeno pretvara u zelenu oazu. Naime, svako kućanstvo u Segetu je dobilo nepismeni dokument pisan fontom Calibri, veličine 11 bez poravnanja.

Uz gramatičke greške koje nitko nije ni pokušao lektorirati (npr. seget se piše malim početnim slovom - možda simbolično žele dati do znanja što uistinu misle o Segetu?) ne možete ostati imuni kada vidite da je to stiglo direktno iz zgrade općine.

Dakle, kakva je situacija?

Tvrtka Michieli-Tomić d.o.o. već godinama prikuplja otpad. Zahvaljujući brojnim kamerama koje su u Segetu instalirali, došlo se do zaključka kako veliki broj stanovnika općine otpad ne odlaže kako je zakonom propisano. Tu turbulentnu činjenicu potvrđuje ogromne količine komunalnog i glomaznog otpada koje je nelegalno odbačeno na javnim površinama.
To stvara ružnu sliku za vrijeme turističke sezone.

Kažu iz Općine. Blago nama što su uvidjeli kako to stvara ružnu sliku.

Općina Seget organizira sustav odvojenog prikupljanja otpada (papir, karton, plastika, staklo, željezo) koje će se prikupljati putem zelenih otoka.

Svako domaćinstvo je dobilo kantu od 120 litara za miješani komunalni otpad od kojeg će biti potrebno posebno odvajati papir, karton, plastiku, staklo i metal.

Koncesionar je nabavio i malo vozilo kojim će se kante prazniti. 


Bit će love!

Svaka kanta ima čip koji omogućava elektronsku evidenciju pražnjenja kanti i naplatu ovisno o broju pražnjenja.

Svi kontejneri s javnih površina bit će uklonjeni.
Glomazni otpad će se prikupljati u dvorištu (kod vatrogasaca) gdje će se otpad zaprimati i evidentirati.

Za ostale vrste otpada (građevinski otpad) građani mogu naručiti kontejnere koje sami plaćaju.

Sve informacije se mogu pronaći na stranici koncesionara www.michieli-tomić.hr. 

Pokušajte otići na navedenu stranicu. U slučaju da ne možete, primijetite "Ć" u domeni. Toliko o njihovoj informatičkoj pismenosti.

Osim toga, piše još nešto malo detalja o kazni ako se postupa suprotno navedenim uputama (kazna do 2.000,00 kn!) i raspored odvoza glomaznog otpada za 2019. godinu. Dakle, najvažnije je na prvoj stranici.

Također, zanimljivo je primijetiti kako se na dnu druge stranice nalazi mjesto za potpis. Zar nije očigledno što se radi?

Uzimaju se novi popisi birača, idu pripreme za iduće izbore. Sve je to već viđena špranca koja nažalost i dalje prolazi.

Osim toga, cijena kontejnera i zbrinjavanja otpada će biti zamjetno viša. Očigledno je da se stvara novi izvor prihoda za dragog nam načenika Zulima.

Što reći nego, dobordošli u Zeleni Seget!

Primjedbe