Zanimljivi sastanak


Drage čitateljice i čitatelji!

Godina 2018. se (pre)brzo približava koncu, a naš Seget kao i da je dalje u 1818. godini. No, možda se s tom činjenicom brojni Segećani ne bi složili, ali s obzirom na to da su brojni Segećani i kupljeni od strane Zulima to i ne bi trebala biti neka novost.

S druge strane, kada netko izvan Segeta smatra da je puno toga učinjeno, onda bi se trebali zapitati - Tko je ovdje lud?".



Pa krenimo redom:
Danas (27. studenog 2018. godine) je župan Blaženko Boban sa zamjenikom Antom Šošićem i suradnicima posjetio općinu Seget. Dugogodišnji načelnik općine Vinko Zulim je otvorio sastanak predstavljanjem brojnih dovršenih i nekih, tek započetih projekata, za koje općini Seget treba pomoć Županije i državnih vlasti. Sastanku su uz župana Bobana i zamjenika Šošića, nazočili pročelnici Stipe Čogelja i Tomislav Đonlić, Mladen Perišić iz upravnog odjela za komunalne poslove i graditeljstvo, Josip Matković iz kabineta župana, predstavnici ŽUC-a (Zaltko Čaljkušić), Hrvatskih cesta (Neven Matijević), Hrvatskih voda, Vodovoda i kanalizacije Split te županijske Lučke uprave.


Kako se iz slike može dobro i jasno vidjeti, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban je došao u ured vrlog nam načelnika u kojoj se jasno može primijetiti da je situacija i atmosfera opuštena. 

Malena hrvatska zastavica je postavljena kako bi se jasno dalo do znanja da se nalazimo u Općini koja je stvorena i vođena u Republici Hrvatskoj. Mudar i prodoran pogled načelnika Vinka Zulima samo daje do znanja koliko je spreman poginuti za svoje mještane. 

Pročenik Ivo Sorić sjedi, ali nema pojma što se dešava ni gdje je. Ono što mi se posebno sviđa je odabir umjetničkih djela prisutnih na slici – od umjetne diplome, pa sve do ove djevojčice koja vodi ovce. 

Siguran sam da ova djevojčica predstavlja Vinka Zulima, a ovčice su Segećani. Župan Blaženko Boban s odobravanjem prolazi sve projekte koji su napravljeni u Općini Seget u proteklim mandatima. Posebna pozornost i pohvala je usmjerena prema imenovanju šetnice po Vici Zulimu – Virulici i proglašavanjem Josipa Manolića počasnim građanom. 

Među započetim projektima i projektima za koje općina Seget treba pomoć Županije i državnih vlasti su svakako projekti poput obnove škole, izgradnje dvorane i rješavanja problema vode u Zagori. 
Dakako, to su problemi oko kojih se ne treba stvarati velika priča. 

To je irelevantno.

Zlatko Čaljkušić je govorio o projektu vrijednom milijun kuna, projektu izgradnje ceste prema Zagori koja bi trebala biti gotova za 3-4 mjeseca. U planu ŽUC-a je i nastavak gradnje nogostupa, šetnice do hotela Medena, dok je za rekonstrukciju ceste od Trogira prema Segetu potrebno što prije sklopiti nagodbe s vlasnicima zemlje. Svi na sastanku su suglasni da je izgradnja vodovoda za Seget Gornji prioritet u realizaciji općinskih planova u izgradnji komunalne infrastrukture. Sve dozvole se mogu riješiti do polovine slijedeće godine, međutim izgradnja vodomreže bi koštala gotovo 40 milijuna kuna, za što ni općina ni županija nemaju sredstva, ali mogu zajednički tražiti izvore financiranja.
Šetnica, cesta, nogostup, rekonstrukcija ceste...
Sve su to nepotrebne investicije koje Općini Seget smetaju. Nažalost, očito će se neke stvari morati napraviti, jer je to u interesu okolnih općina i gradova.

Doduše, napomenut ću da je vrlo vjerojatno da se 40 milijuna kuna potrošilo samo na večere i reprezentacije od kad je Općine Seget.

Novca ima, sredstava ima, svega ima osim želje.
Prema planu obilaska jedinica lokalne samouprave danas sam sa suradnicima i gostima (ŽUC, Lučka uprava, HC, Hrvatske vode, Vodovod i kanalizacija Split, Eko-kaštelanski  zaljev) koje smo zajednički pozvali imao konstruktivan sastanak s načelnikom Zulimom i njegovim suradnicima. Čuli smo da je za prvi dio izgradnje županijske ceste Trogir – Seget do Medene, do zgrade općine u Segetu, sporno još uvijek neriješeni otkup zemlje od vlasnika parcela koje se nalaze na tom pravcu, a za drugi dio trase nema problema i sredstva za izgradnju su osigurana te bi radovi prema planu ŽUC-a, trebali biti nastavljeni – rekao je u izjavi za novinare župan Boban, te dodao:
Znali smo da je gorući problem stanovnika segetske Zagore pitanje izgradnje vodomreže, pa smo za to i pozvali predstavnike splitskog Vodovoda i kanalizacije, Hrvatskih voda i Eko-kaštelanskog zaljeva, od kojih smo čuli da se sve dozvole mogu riješiti do polovine 2019. godine, a u međuvremenu svi zajednički ćemo, svakako i uz pomoć državne vlasti,  nastojati sklopiti financijsku konstrukciju za ovaj projekt. Također, nakon dobivanja građevinske dozvole za dogradnju zgrade osnovne škole i športske dvorane u sklopu škole, županija je spremna u Proračunu za 2020. godinu osigurati sredstva za izvođenje radova na tim objektima. Čuli smo i druge načelnikove zahtjeve za manje komunalne zahvate, koje ćemo u županiji razmotriti, te u što skorije vrijeme odgovoriti na koji način Županija može pomoći – kazao je župan na kraju ovoga zanimljivoga sastanka.

Uz sve ova trabunjanja i zapisivanje datuma, potvrđivanje da se nešto treba napraviti, naglasit ću samo dvije riječi – zanimljivi sastanak

Žalosno je da je župan jedva pronašao parking ispred zgrade općine koja je u stanju kakvom je, da je na putu naišao na brojne rupe po cesti i da je promatrao infrastrukturu iz 19. stoljeća. 

Uistinu se puno toga napravilo. 

Načelnik općine Vinko Zulim je zahvalio županu Bobanu jer je “prvi župan koji je u općinu Seget došao s ovako širokim timom suradnika i osoba iz županijskih i državnih tvrtki koje mogu pomoći općini Seget”.

Tako je i Vinku Zulimu prvi načelnik u općini Seget koji u 2018. nije napravio ništa za svoj Seget. Ni 2017. godine, ni 2016. godine, ni 2015. godine…

Možda bude više sreće u 2019.?

Sretan Božić i Nova 2019. godina!

Primjedbe