Tračak svjetla u tami


Drage čitateljice i čitatelji,

sezona je već započela, govor o nekakvoj sezoni u lipnju odavno ne drži vodu, a svi osim Segeta se spremaju za najveću sezonu do sada.

No, danas neću pričati o sezoni u Segetu. Dovoljno je prošetati se malo kroz Medenu kako bi se uvjerili da se ništa nije promijenilo.

Dovoljno je prošetati se Segetom kako bi se uvjerili da je Vinko Zulim i dalje na vlasti.
No, ponavljam, danas tema neće biti Vinko Zulim (on je uvijek tema i uvijek aktualan), već ću pisati o dobrim stvarima koje Seget ima i kojima bi se trebao ponositi.


Kako trogirskiportal.hr prenosi Osnovna škola kralja Zvonimira u Segetu Donjem je izuzetno aktivna.

Pa krenimo redom.

RUJAN 2017. GODINE

Liječnici dentalne medicine i njihovi asistenti su 29. rujna posjetili prva četiri razreda škole.

Djeci se na ovaj način ukazalo na važnost educiranja o dentalnoj higijeni i redovitom posjetu stomatologu. Nakon edukativnog predavanja, Zubomobil je odradio pregled zubi kod djece. 

Djeca: 1
Općina Seget: 0


STUDENI 2017. GODINE

ADVENTSKO SVJETLO

Učenici su s roditeljima izrađivali adventske vijence, a novac od prodaje vijenaca je podijeljen socijalno ugroženim učenicima i obitelji na području Općine Seget.

Djeca: 2
Općina Seget: 0

Dok djeca praktički s nikakvim sredstvima, osim velikog srca rade kako bi barem malo uljepšali Božić svojim sugrađanima, Općina Seget za to vrijeme troši novac na kupovinu novih ukrasa u vrijednosti od nekoliko desetaka tisuća kuna.



RADIONICA U SURADNJI SA SLIJEPIM I SLABOVIDNIM OSOBAMA

Ivan Bogdanović i Ivana Mitar su 30. studenog 2017. godine posjetili djecu u OŠ kralja Zvonimira i dokazali kako u životu ne postoje prepreke. Kroz radionice su djeca naučila kako se zdravlje treba cijeniti i kako se s ljubavlju i pažnjom treba odnositi prema osobama s poteškoćama.

Djeca: 3
Općina Seget: 0

Općina Seget nije ništa napravila u pogledu podizanja svijesti za djecu s poteškoćama. Nikada nisu organizirali radionicu ovakve vrste, niti je sama zgrada Općine napravljena kako bi osobe s poteškoćama mogle istoj pristupiti.

Očito ih u Segetu nema dovoljno da bi Vinko Zulim izvukao korist od njihovog glasa.



VEČER MATEMATIKE

U prostorijama škole je u večernjim satima 7. prosinca održana večer matematike. Djeca, roditelji i njihovi nastavnici su se zabavljali i družili.

Djeca: 4
Općina Seget: 0

Naravno, ne mislim da Općina Seget treba organizirati večer matematike, ali već se godinama priča o širenju škole, povećavanju kapaciteta i stavljanja sve djece u jednu smjenu. Naravno, zbog prevelikog broja djece i nemara Općine Seget, ista stvar se nije desila. Ono što je škola dobila je urušen strop.



SIJEČANJ 2018.
POSJET NIZOZEMSKOJ

Učenici matične i područne škole su uz pratnju svojih nastavnika posjetili Nizozemsku gdje su išli na poziv škole Wegwijzer Tilburg Reeshof. Na samom putu su djeca predstavila Seget, običaje, kulturu i prirodne ljepote. Osim same škole, posjetili su i veleposlanicu Republike Hrvatske u Den Haagu Andreu Gustović-Ercegovac.

Djeca: 5
Općina: 0

Iako je Općina Seget sudjelovala u financiranju puta, upitno je koju korist je Vinko Zulim pronašao tu. Vjerojatno je bilo nekakvo pranje novca u pitanju.

OŽUJAK 2018.
DAN RUŽIČASTIH MAJICA

U Osnovnoj školi kralja Zvonimira obilježen je međunarodni dan prevencije međuvršnjačkog nasilja u školama.

Djeca: 6
Općina Seget: -1

Općina Seget je tu zaslužila -1 zbog razloga što je Vinko Zulim u najmanju ruku međuvršnjački nasilnik, pa djeca od istog ne bi ništa mogla naučiti.



Bilo je tu još brojnih akcija od prikupljanja namirnica i hrane za socijalne samoposluge, pa do prikupljanja starog papira.

Ovo su samo neki od primjera što se može napraviti bez puno financijske potpore. Potrebno je samo malo volje i želje da se promjeni svakodnevica. Uz Vinka Zulima, ova djeca će u najboljem slučaju stagnirati.

To jest, dok se strop ponovno ne uruši.

Primjedbe