Ususret novoj sezoni


Drage čitateljice i čitatelji!

Brzo nam je svima prošla ova korizma i već se polagano Seget puni uobičajenim turistima koji i po tko zna koji put nemaju pojma zašto dolaze gdje dolaze.

Dok se polako ali sigurno turistička sezona približava, naš Vinko Zulim se pobrinuo oko toliko važnih i neophodnih poteza potrebnih za poboljšanje turističke sezone.

Pa je jedan od takvih poteza i udruživanje Segeta u tzv. Udrugu općina 

Ista je o Segetu napisala ove stvari:

Općina Seget ima oko 5 tisuća stanovnika i smještena je dva kilometra zapadno od UNSECO-va grada Trogira. Zahvaljujući blagoj klimi stanovništvo se bavi poljoprivredom i ribarstvom. Seget ima dugu turističku tradiciju, a njegova rivijera obiluje dugim i čistim pješčanim plažama, raznolikim smještajnim kapacitetima na morskoj obali i sportsko-rekreacijskim mogućnostima. Seget je utemeljen 1564. godine i do 17. stoljeća nazivao se Kaštel Rotundo. Mjesto obiluje povijesnim kršćanskim spomenicima i umjetninama, a obrambena utvrda - kaštel predstavlja vrijedan spomenik dalmatinskog urbanizma.

  • Duge i čiste pješčane plaže?

Pa, moglo bi se nešto tako definirati. Boke se pobrinuo da su te plaže uistinu duge. Svaku godinu ima sve više i više bagera koji nasipavaju more i povezuju Čiovo sa Segetom. Ovakvim tempom će se prije stvoriti „prirodni“ most, nego onaj s druge strane koji bi trebao biti gotovo za ovu sezonu.



  • Mjesto obiluje povijesnim i kršćanskim spomenicima i umjetninama?

Gdje, koliko, kako?
Zašto se naša Općina nije potrudila da se navede stavke definiraju i da se sačuvaju? Možda da se i obnove?
Prije par dana sam imao priliku šetati tzv. Stazom zdravlja čiji put vodi do crkve sv. Ilije.
Koliko je samo smeća bilo na putu, pomalo je nevjerojatno koliko je sama Staza zdravlja zanemarena. Ako uzmemo u obzir da je na stranicama Turističke zajednice Općine Seget naveden kao nešto najbolje što Seget pruža, trebali bismo se zapitati.

  • Obrambena utvrda – Kaštel

To je ipak priča za sebe.
Ne znam koliko ste upućeni u navedeni kaštel, ali ovaj kaštel bi trebao predstavljati vrijedan spomenik dalmatinskog urbanizma. Vrijedan spomenik koji se pretvorio u vlastito spremište obitelji koja je najbliža njemu i za vlast ne predstavlja nikakvo kulturno dobro.


Umjesto da je navedena kula spomenik vrijedan čuvanja, možda bi za istu bilo najbolje da se uruši, jer da ista može govoriti pitanje je što sve ne bi rekla.

S druge strane, čujem da se kopa i kopa u našem Segetu. Za održavanje nerazvrstanih cesta naše Općine, ove godine je odobren fond u vrijednosti od 5.783.522,01 kn! Da, preko 5,5 milijuna kuna ide na nerazvrstane ceste.


Bageri su spremni i samo je pitanje vremena kada će Seget konačno dobiti infrastrukturu kakvu zaslužuje!

O proračunu bi se dakako moglo pisati još danima, ali vjerujem da šok i nevjerica govore dovoljno za sebe.

Primjedbe