Blagdan sv. Vinka Zulima


Drage čitateljice i čitatelji!

Već je prvi petak u ožujku, odnosno vrijeme za novu „Segetsku Komediju“. Veljača je uistinu brzo prošla i napokon je došlo vrijeme za naše druženje, novi post, odnosno predblagdansko vrijeme.

Ako ste mislili da pod pojmom predblagdansko vrijeme mislim na korizmu, pa i Uskrs prevarili ste se! U Segetu se u ovo vrijeme slavi jedan poseban dan 8. ožujka – blagdan sv. Vinka Zulima.

To je blagdan koji spada između božićnog i uskršnjeg vremena, pod zaštitom UNESCO-a jer je jedinstven u svijetu, a da služi kako bi Segećanke i Segećani uvijek imali razloga za slavlje i darivanje.

Tu i tamo se desi da padne snijeg, pa kad već za Božić ne bude pravi ugođaj, za blagdan sv. Vinka Zulima bude. Vinko je napravio sve kako bi se ugođaj što duže zadržao, pa nije želio čistiti snijeg i posipati ulice solju.

Sve je to napravio samo zato da bi mještani što duže uživali u njemu.

Brico i Župa ispre Zulimove kuće.

Nažalost, malo su temperature porasle, snijeg je nestao, a s njim se pojavila i tuga na dječjim licima i svim licima koji slave sv. Vinka Zulima (čitaj: pravi Hrvati).

Zlobnici bi rekli da Vinko Zulim i da je želio počistiti snijeg ne bi mogao. Aktivirati snage je poprilično nemoguće uzevši u obzir da vatrogasci na vozilima nemaju zimsku opremu (imaju li uopće vozila?!).

Prijevoznici koji čekaju toplija vremena za nasipanje plaža su trenutno u nekakvom malom ratu s Vinkom oko toga tko će što i kako prevoziti. Navodno nisu zadovoljni s podjelom plijena, pa je zaiskrilo među njima.

Jedini tko je Vinku vječito vjeran je neponovljivi Kole, a to uglavnom zato što jadan ne zna kome će se prikloniti…

No to nije sve.

Vinko Zulim je bio poprilično aktivan oko nekih strateških mjera izuzetno važnih za prosperitet Općine Seget, pa je donio odluku o Započinjanju postupka ocjene o potrebi strateške procjene utjecaja na okoliš Plana gospodarenja otpadom Općine Seget za razdoblje 2017.-2022. godine.

Na linku sve piše, ali nema potrebe dangubiti, jer po tko zna koji put pišu gluposti. Trebalo je zamračiti 69.000,00 kn, pa je ovo nešto novo – nova praonica novca, čisto kako ne bi uvijek bilo isto.

Ono što je neizmjerno važniji je ovaj dokument.

Plan nabave Općine Seget za 2018. prepun je laži, manipulacija i gluposti. Vinko Zulim nam obećava sve i svašta – od informatičke opreme, lakiranja parketa u zgradi općine, bojanje fasade, stavljanje reklamnih stupića, gradnju dvorane (već 5. ili 6., nisam točno siguran, nemojte me uzeti za riječ)...

No ono što mi je ipak najzanimljivije je kupovina novog vozila za Mari.. ovaj Općinu Seget. Vrijeme je da se napokon promijeni onaj stari passat iz kojeg se čuje miris pršuta u suhih smokava, miris ljubavnica sa stražnjeg sjedala, raznih vozača… Osim toga, koliko je novih limuzina izašlo. Ne može se najveći čovjek u povijesti Hrvata voziti u passatu starom nekoliko generacija. Vrijeme je za nešto novo.

Limuzina gore, dvorana dolje!
Ljubavnice traže limuzine visoke klase.

Vrijeme ide, vidjet ćemo kad i koliko će se Vinko počastiti novim autom i to Vašim novcem, koliko će se dvorana izgraditi, hoće li izgraditi šetnicu duž cijelog Jadranskog mora (uključujući i talijanski dio)…

Sv. Vinko Zulim, hvala ti na snijegu!

Primjedbe