Ususret Gospe od Ružarija

Drage čitateljice i čitatelji, sve vas lijepo pozdravljam!

Evo bliži nam se i blagdan Gospe od Ružarija, naše zaštitnice Segeta.

Kad se slave blagdani nekog mjesta (bilo da je selo, općina ili grad) uobičajeno je da se organizira nekakav svečani program u kojem bi svoju ulogu imale razne mjesne udruge (kulturne, sportske...).


Uobičajeno je da načelnici izjutra budu na misi, ugoste neke druge dužnosnike, da se organizira nekakva priredba i nekakva fešta.

Tako to inače bude u normalnoj okolini.

Nažalost Seget  već godinama ne spada u normalnu okolinu.

U Segetu se upravo na dan Gospe od Ružarija može vidjeti najveća razjedinjenost ljudi.

Prvo i osobno nema nikakve organizirane svečanosti, udruge vode svaka svoju politiku.

Mažoretkinje su u sustavu Ane Tomaš koja je sluga Vinka Zulima koji mrzi Seget  i Segećane i sve segetsko pa navedene mažoretkinje uopće ne smiju nastupati.

Udruga Seget 1564 služi samo za naslikavanje Marije Boban.

Ostale udruge, koliko ja znam, ne postoje. Naravno, tu nisu ubrojene udruge lovaca, Boke i ostale bande koje su fiktivne i služe samo za krađu i pranje novca. Te udruge nisu sposobne za ništa za što je potrebno više od 20 jedinica inteligencije.

Blagdan služi i za prepucavanje don Nikole i Vinka Zulima.

Malo se vole, malo ne vole; malo Vinko Zulim nosi kip Gospe, pa malo ne nosi; malo župnik govori kontra njega, pa malo ne.

Na žalost nikakve fešte nema jer se sve svelo na klanove Zulima i onih koji su protiv Zulima. Ovi koji su Zulimovi se ne smiju javljat,i a kamoli družiti na nekakvim feštama s ovima koji su kontra Zulima.

Umjesto da to bude jedno lijepo zbivanje, jedna lijepa organizacija koja će se posnimati, poslikati i ostaviti nešto lijepo za sljedeće generacije, ispasti će potpuno  obrnuto, jako ružno i puno netrpeljivosti.

Nažalost takva slika će ostati sljedećim generacijama kao slika „blagdana“.


Hvala Vinko!

Primjedbe