10% manje Vinka Zulima

Drage čitateljice i čitatelji,

HDZ i MOST su konačno došli do nekakvog konsenzusa. Fotelje su u procesu podjele, a gospoda Plenković i Petrov ozarenih lica izlaze iz pregovora i najavljuju nam novu i bolju domovinu Hrvatsku.

S obzirom na to da od 15:00 počinje konstituirajuća sjednica, danas ću vrlo kratko objasniti kako bi jamstva mogla utjecati na našeg šerifa. 



Početnih sedam jamstava za sastav vlade je palo na pet. Pitanje je hoće li se u međuvremenu još neko jamstvo izgubiti.

Za sve one koji su zaboravili, napomenimo:
  1. Demokratizacija izbornog sustava; tri kandidata s najviše preferencijalnih glasova ući će u Sabor, a osobe koje su počinile teška kriminalna djela u sferi gospodarskog kriminala neće moći ući u Sabor. Također, tražit će smanjeno i transparentno financiranje političkih stranaka.
  2. Ukidanje ZERP-a i proglašenje isključivog gospodarskog pojasa
  3. Izmjena ovršnog zakona pri čemu ovršenicima treba dati mogućnost da ne završe na ulici.
  4. Izmjene u Zakonu o HRT-u prema kojemu TV pretplata neće biti skuplja od 65 kuna, a ovrhe će provoditi sam HRT, a ne odvjetnički ili javnobilježnički uredi.
  5. Promjene Zakona o HNB-u; Nadzor državne revizije poslovanja HNB-a je standard u mnogim državama EU, a usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s tim standardom pitanje je demokratskoga dosega.
  6. Izmjene zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi; masa sredstava za plaće zaposlenih u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave ne smije iznositi više od 15% prihoda poslovanja jedinice ostvarenih u prethodnoj godini. Tako će se smanjiti broj ljudi koje su stranke uhljebile na nepotrebnim radnim mjestima poput voditelja protokola i sličnog.
  7.  Ukidanje poreza na tvrtku što bi se odnosilo na mala i srednja poduzeća. 

Treba svakako obratiti pozornost na 1. i 6. uvjet. U slučaju da se oba uvjeta provedu, Vinko Zulim će izgubiti svoj smisao.

Prvo će biti primoran smanjiti vlastite prihode! Formalne prihode doduše. On će i dalje sebi kroz razne odbore ulijevati dodatnu zaradu za svoj hotel. Novac će se i dalje prati, a on će i dalje funkcionirati.

Mislim da je puno veći udarac to što se Vinko više neće moći prijavljivati za saborsko mjesto.

Osigurao si je predsjedništvo u županijskom HDZ-u, čujem da nešto i po Trogiru pokušava, ali do sabora neće doći.

Iako smo se svi načelno razočarali u MOST, ipak nekako vjerujem da će unijeti promjene. Andrej Plenković kod Zulima nije bio za razliku od Tomislava Karamarka koji ga je uzdizao do nebesa.


25%? Od sada 100%!!!
Što će biti? Hoće li se nešto od ovih obećanja ostvariti? Hoće li se bolja Hrvatska odraziti na stanje Segeta, njegovog šerifa i podanika?


Nitko ne zna, ali siguran sam samo u jednu stvar – čekaju nas turbulentna vremena za naše malo mjesto i to ćemo sve vidjeti u narednih 6 mjeseci.

Primjedbe