Končar u Istri

Drage čitateljice i čitatelji sve Vas skupa pozdravljam.

Unatoč nogometnoj euforiji nadam se da ćete pronaći i pokoji trenutak za novu Segetsku Komediju.

Danas bi ponovo za temu uzeli djelovanje gospodina Danka Končara.

Da, njega smo se u zadnje vrijeme dosta uhvatili, ali da nema potrebe sigurno ne bi.

U Segetu nije samo Vinko Zulim problem, već cijela grupacija ljudi koja je dio te, pa mogu slobodno reći, krim organizacije koja jedno drugoga podržava, surađuje te ostvaruju svoje zacrtane ciljeve.

S obzirom na to da je Hotel Medena izuzetno važan ekonomski faktor Općine Seget te se na nju uvelike temelji prosperitet Općine, nakon Vinka Zulima bi bilo dobro da se neke stvari režu odmah u korijenu, barem da izađu na vidjelo, kako bi ljudima koji dolaze nakon Vinka bilo lakše očistiti stanje hotela. 

Da da ne bi bilo zabune Hotel Medena i Općina Seget su dvije zasebne jedinice, ali uz danas/sutra zajedničku društveno korisnu (ne privatno korisnu!) aktivnost mogu jako puno toga napraviti na području turizma u Općini Seget. Dobro znamo da je turizam i na razini države glavna ekonomska grana.

Zašto ponovno Danko Končar?

Čovjek voli igrati prljavo i pravi je makijavelist, što  god treba napraviti da ostvari svoj cilj napravit će.

Na ovom linku možete pročitati na što je sve čovjek spreman. Kome se ne da ulaziti u linkove, kopirat ćemo određeni tekst.

Dakle, Končar je odlučio proširiti svoj biznis na Istru, koja mu je bila zanimljiva.
Krenuo je u projekt gradnje marine (kao i u Trogiru). Odlučio je investirati u nautički turizam. Osim njega, interes za isto to je pokazala i jedna njemačka tvrtka Stangl Consult.

Končar je uvidio da su možda prejaki za njega, te je s njima potpisao partnersku suradnju i obavezao se na neke stvari koje nije ispunio.

Ubrzo nakon toga dolazi do problema – Končar ne plaća svoj udio u Istra-Consultu, zbog čega Nijemci u travnju 2009. godine podižu tužbu, tražeći od \"kralja kroma\" da konzumira ugovor koji je potpisao. Trgovački sud u Pazinu potkraj listopada prošle godine presuđuje u njihovu korist i nalaže Končaru da plati udjel i Istra-Consultu, a iznos se, s kamatama, popeo na više od milijun eura.

Dogovor postižu HDZ i Ivan Jakovčić, pa stvar ide ponovo na početak, ali ovaj put Končarova tvrtka i njemačka tvrtka izlaze na natječaj odvojeno, kao sučeljene strane.

„Nova tužba?– Končar je potpisivanjem ugovora o preuzimanju udjela u Istra-Consultu dobio uvid u kompletnu projektnu dokumentaciju projekta marina Sv. Katarina i tako stekao sva potrebna znanja o svakom pojedinom elementu projekta. Stečeno znanje i informacije o projektu iskoristio je kako bi se, bez ostalih partnera, javio na natječaj potkraj prošle godine. Zanimljivo je da se na prednatječaju raspisanome prije četiri godine nije uspio ni kvalificirati kao ponuđač – tvrdi Franz Stangl iz Stangl Consulta.Drugim riječima, njemački investitor optužuje Končara da je u partnerstvo s njima ušao samo kako bi pokrao njihov \"know-how\", odnosno već gotovo idejno rješenje za kompleksan projekt gradnje turističkog naselja u Puli.Ipak, stvar nije nimalo bezazlena. Franz Stangl kaže kako je SC o svemu obavijestio njemačko veleposlanstvo u Hrvatskoj, njihovu gospodarsku komoru i ministarstvo pravosuđa, zatraživši monitoring natječaja.– Kako je moguće osobu koja se ne drži potpisanih ugovora i izbjegava preuzete obveze proglašavati spasiteljem hrvatske brodogradnje i pobjednikom natječaja Brijuni Rivijera? Hoće li se tako ponašati i s plaćama radnika u brodogradilištima ili s investicijom u projektu Brijuni Rivijera? – kazao je ogorčeni njemački investitor.Stangl tvrdi da se poduzeće Istra-Consult upravo zbog spora s Končarom nije moglo javiti na natječaj zbog kojeg je zapravo i osnovano te najavljuje mogućnost nove tužbe protiv hrvatskoga \"kralja kroma\", zbog krađe intelektualnog vlasništva.“

Eto, na što je čovjek sve spreman.

Kako mu onda vjerovati da ima čiste namjere s Hotelom Medena? Pogotovo dok su mu zaposlenici oni koji još uvijek jesu (pisali smo o njima), dok su koncesionari na plaži oni koji jesu (Ante Lučin - Cukela, Jelena Špika, Ive Grga Kole, drugi Ive Grga - onaj koji tuče Čehinje, Andro Čarija... sve redom Zulimovi ljudi) I dok se sastaje okolo u restoranima sa Zulimovim ljudima.

Da se vratimo na ovaj gore slučaj. Končar ipak nije ništa napravio.

Birokracija je slučaj vratila na početak, jer Končar nije donio bankovna jamstva. Filozofirao je da je to zato što je zatražio dulji rok investicije, pa mu je pao SDP na državnim izborima.

Bilo kako bilo ovaj projekt se vraća na početak, hoće li se Končar opet prijaviti na njega, i koga će još neutralizirati ostaje nam čekati i vidjeti.

Na kraju konstatiramo da je Hotel Medena bila u jako lošoj situaciji prije Danka Končara. Gledajući sada imam dojam da nije u ništa boljoj.

Dobijem fotografije kako oko hotela. Nešto kao sređuju, farbaju, kose travu... dok se u uredima ispod stola odvijaju neke druge stvari.

Zato smo se u posljednje vrijeme malo uhvatili njega.

Tko zna, možda shvati da ne treba imati posla sa Zulimovim ljudima.
Segetska Komedija nema ništa osobno protiv Končara.

Jedino želimo da se makne od Zulimovih ljudi, te investira u Hotel Medenu s ljudima koji žele dobro našem mjestu.

Vidjeli smo da je nakon dvije Segetske Komedija plaćeno nekoliko članaka u nekim listovima kako bi se stvari malo ispeglale.

Kad na Google utipkate Danko Končar na prvoj stranici izlaze članci iz Segetske Komedije i svi ih mogu vidjeti. Njemu to  ne paše. Ako želi pozitivne stvari od strane Segetske Komedije, mora se maknuti od Zulima.

Eto, toliko za danas drage moje Segećanke i Segećani.


Uskoro se vidimo dole, imam malo duži godišnji kojeg ću iskoristiti za dolazak u moje drago mjesto, te ću nekoliko postova pisati in medias res! 

Primjedbe