Putopis 2

Ponovno pišem Segetsku Komediju iz svog rodnog Segeta.

Na godišnjem sam odmoru, te dane provodim kupajući se na plažama Segeta. More je predivno, osvježavajuće i čisto, no ljepotu kvare Zulimovi koncesionari koji su kao trn u oku. Razmišljao sam danas samo odmarati i ne pisati, ali kada sam vidi što i kako sve rade, odlučio sam današnji post osvetiti njima.

Svaki put kada se vratim u Seget, uvijek se naivno ponadam kako neću ponovno zateći iste ljude i kako će situacija ovog puta biti barem nešto bolja.

Uvijek se razočaram.

S obzirom na to da određeni broj čitatelja ne živi u Segetu, danas sam odlučio napraviti jednu "virtualnu šetnju" od Sela do Medene.

Zaputimo se.

Nakon što se nagledamo rugobe od zgrade općine, zaputimo se u Selo. Naravno da je put neasfaltiran i da je prepun rupa, pa to je zaštitni znak Segeta!

Bokin zaštitni znak.
Preskočivši rupe dođemo u Selo i prvo što vidimo je već nekoliko puta spomenuti kafić Joki i restoran Kokrlja. Leglo nepravilnosti, zaobilaženja zakona. Vlasnici prevaranti, izdajice, kriminalci, lopovi (jedan od navedenih vlasnika potjeran je iz Njemačke i ima zabranu ulaska, a šuška se da je sam sebi podmetnuo požar na drugom objektu ispod apartmana Medena). 

Šetajući dalje zastanemo i divimo se velebnim garažama svima nam dragog Boke odmah nasuprot restorana Frankie, za koju je također ilegalno dobio dozvolu za nadogradnju jer je lukavo prije legalizacije stavio alu prozore i garažu provukao kao čvrsti objekt. Plan gradnje je nekoliko katova apartmana, da se barem nešto diže.

Ponekad se iznenadite kako je Boke mudar.

Zakoračivši konačno na tu poznatu šetnicu na plaži odmah ugledamo ležaljke Tonča Špike Šeste (budućeg Ive Grga Kole, kralja ležaljki). Osim ležaljki, kod njega se iznajmljuje i fish picnic, apartmani, a kako mi javljaju, i žene upitnog morala. Dakako, bez dozvole koje znaju prespavati u kući navedenog.

Dok sam promatrao ilegalne molove na pomorskom dobru koje se koriste u vlastite svrhe za privezišta i ukrcavanja gostiju raznih taxi brodova, skoro sam slomio nogu na jednoj od mnogobrojnih rupa na šetnici.

Prolazak kroz Hotel Jadran, Pećine (inače leglo Zulimovih glasača i vjerne vojske među kojima izdvajam Marina Grgu, Nena Vrgu, braću Iva i Vinka Grgu) osjećamo neku neugodu u zraku za koju su dakako zaslužni brojni vlasnici i njihovi apartmani koji vrve  ilegalnim nadogradnjama na koje se prijavljuju brojni Zulimovi glasači.

Kao što se da primijetiti, uglavnom se radi o prezimenu Grga. Za tu "liniju" ima jedna teza. Njihovi preci su se znali krvno-srodno ženiti i imati potomke. Miješanjem istih gena dolazi do mutacija i poremećaja.

Medicinski nije ništa dokazano, ali kada vidimo što sve rade za Zulima, da se zaključiti da štošta ne štima.

Ako ste mislili da ste se riješili Boke, varate se.

Nakon Pećina ne možemo izbjeći Bokin resort. Ilegalno sagrađena kuća, ilegalno nasuta plaža, pa vjerovali ili ne, ilegalno postavljeni ležeći policajci ispred Bistroa Zule kojeg drže braća Zulim - serviseri.

Ako je nešto pješačka zona, onda se podrazumijeva da se na njoj ne smije upravljati vozilima. Ako se vozila na motorni pogon kreću pješačkom zonom, a nemaju dozvolu (mogu biti kurirske službe, hitna, vatrogasci, policajci) dužni ste ih prijaviti vašoj Policijskoj upravi. 

Nalijevanje ležećih policajaca na vlastitu ruku, ne samo da je ilegalno i kažnjivo, nego je i opasno, jer se recimo, biciklist ili pješak mogu spotaknuti, pasti, zadobiti frakture i zatražiti odštetu. Koga će tužiti? Pa Općinu Seget naravno, jer ona nije uklonila Bokine policajce.


Preskočivši Bokine policajce, gledam u plažu s lijeve strane koja je ilegalno nasipavana sve do Medene


Na trenutak zastanemo, osvrnem se i pogled nam zapne za velebnu vilu Zulim. To je vila za koju će Vinko Zulim posebno odgovarati, uključujući i suradnika koji je ucrtavao granicedvoje svjedoka (inače u trećoj životnoj dobi, ali se nadam da će barem koji dan provesti iza rešetaka), kao sutkinja koja je sve to potpisala i ovjerilaZnam da se tresete, bojite i pravdate da nemate veze s time, ali na vašu žalost nije tako.


Ulaskom u teritorij Hotela Medena i dalje smo oduševljeni vilom Zulim. 

Ovaj teritorij Zulim svojata kako bi postavio svoje koncesionare preko kojih krade glasove. 

Odmah na početku se nalazi fast food Big Mama (koji iznajmljuje i svoje ležaljke) u vlasništvu Ante Lučina Cukele, pa štand s voćem obrta "Lav" u vlasništvu Jelene Špike, ležaljke Ive "kralja ležaljki" Grge, kamionskog prijevoza i ilegalno sagrađenih apartmana, pa prodaje pečenih krumpira predsjednika mladeži HDZ-a Ante Odaka, palačinkarnica Ante Lučina Cukele (izuzetno svestrana osoba), štand s voćnim sokovima u vlasništvu Marka Mašće Mukice i jet ski-evi u vlasništvu Ive Grge (Rockyja Balboe koji je pretukao čak dvije Čehinje!).


Svi ovi plažni objekti služe kao Zulimov poligon za glasovanje i ne izdavanje računa za svoje usluge.
Recimo samo da tako oštećujete državni proračun, te da bi za to mogli kazneno ili prekršajno odgovarati. 

Kazne su velike, a netko je svakodnevno u vašoj blizini, to prati i bilježi

Bojim se da vas ovog puta neće spasiti ni Dražena Grga, po njenoj već uhodanoj praksi.

No, najvažnija stavka uz sve ovo je da se svi ti objekti nalaze ispod šetnice koju je Općina sebi i ove godine, uz pomoć Ante Sanadera (koji u Općini Seget ima vlastiti interes, biznis s marinom Baotić, vjetrenjačama...) sebi ilegalno prisvojila i oduzela Hotelu Medena. 

Na sreću, i tome je došao kraj. 

Hotel Medena je dobila novog vlasnika, privatnika, koji od sljedeće godine ima pravo korištenja djela plaže ispod šetnice te će, napokon, protjerati ove Zulimove uhljebe. Svemu dođe kraj, tako i Zulimu, ali i vama.

Ulazimo konačno u područje šetnice koja pripada apartmanima Medena. To je područje zaraženo Zulimovim ljudima. S gornje i donje strane su SVI Zulimovi ljudi. Nabrojat ću samo značajnije - fast food Medeni, kafić Grgin gaj (koji ima i ležaljke, glisere, apartmane...) i na kraju već prečesto spomenuti restoran Joke.


I to je naša turistička ponuda.

Na kraju bi samo napomenuo (za one koji ne znaju) da se šetnica zove "ocem Segeta" Vice Zulima Virulice - kojeg Vinko Zulim smatra herojem, no prava istina je da je obični izdajnik.

Vjerujem da će se brzo ime šetnice promijeniti.

Iako je naša turistička ponuda sve samo ne vrijedna spomena, na području Segeta godišnji odmor provode i neki visoko pozicionirani gosti. O gospodinu Krešimiru Bubalu smo već pisali, ali gost koji je interesantniji od njega je gospodin Miro Kovač.

To je zanimljivi gospodin s velikim nosom (100% lažljivac) koji se uvijek gura oko Karamarka u medijskim pojavljivanjima. On spada među one kukavice koji su iz Hrvatske pobjegli i vratili se 1995. godine, učlanio se u HDZ i danas od svega toga ima korist. U Težačkoj ulici u Segetu Donjem je dobio sve moguće papire za izgradnju "vikendice" u kojoj će provoditi svoje godišnje odmore. Naravno, to je sve dobio kako bi Vinku Zulimu bio na raspolaganju u bilo koje doba dana.

Sve ćemo mi riješiti Vinko.

I vidi vraga, baš sam ih prije par dana sreo u jednom poznatom restoranu. Ugodno objedovanje, nije se štedio općinski novac, a tema sastanka je bilo Zulimovo potencijalno stavljanje na listu za sabor, ali i cijela ova situacija oko njegovog zatvaranja. Miro je obećao pomoći.

Na njihovu žalost ni to neće proći. Zulim će u zatvor do kraja godine. Datum se zna, ali ga se još ne smije objaviti. Zna ga i Zulim.

Jadno je kakav je HDZ prema svojim članovima. Kada ih pitaš za Zulima ograđuju se, a s njim su jako povezani.

Na godišnjice dolazi Karamarko i vrh stranke, a iza leđa mu govore da je Zulim najobičnija budaletina. Zamisli Vinko, o tebi govore da si najobičnija budaletina.

Nemaju nikakvo mišljenje o tebi, sve je to farsa, samo ti još to ne razumiješ.

Osobno su mi to rekli X puta. Da ga se riješite i vama bi bilo bolje.

Bilo kako bilo, kroz par mjeseci će se cijela ova priča završiti i nakon bitke će se brojiti junaci.

Primjedbe