Turistička (ne)kultura

Došlo nam je ljeto, bageri su izvađeni, tržnice su otvorene, a u zraku se osjeća miris lubenica smještenih na štandu ispred zgrade drage nam općine.

Kod nas je uvijek praksa vaditi bagere i kamione u vrijeme kada turisti počinju dolaziti i kada počinju gužve.

Izvorni segetski proizvod!
U Segetu se nikada ništa ne gradi, nema gužvi, ni bagera. Sve je idilično i lijepo (osim malo uništene ceste i ostalih sitnica, ali nemojmo cjepidlačiti).


No, dotaknimo se na trenutak tog štanda s početka koji nam svima upada u oči, koji svojim šarenim voćnim bojama odudara od sivila i tuge kojom nas zgrada općine svakodnevno umara.

Vlasnik tog štanda je Ante Šoda, gospodin koji je odlučio svoj biznis proširiti i na Seget. Također posjeduje štand i u Trogiru.

Kada se zaustavite pokraj zgrade općine i odlučite se spustiti prema selu, s Vaše desne strane ćete ugledati veliku kući u kojoj su i apartmani.

Na toj kući je gospodin Ante Šoda na prijašnjim izborima prijavio brojne glasače koji su došli glasovati za poznatog nam komedijaša Vinka Zulima.

Čisto da znate za drugi put kada budu izbori, javite se Anti Šodi i on će vas ugostiti (bez obzira imali veze sa Segetom ili ne) i osjećat ćete se kao da ste kod kuće.

Naravno, vi i vaša obitelj ćete zauzvrat glasovati za HDZ i Vinka Zulima.

Osobno smatram da jedan štand nije dovoljan, te potičem Vinka Zulima i ostale da nešto naprave u pogledu toga. Malo zdrave konkurencije, nikad dosta.

Ironije radi, štand se nalazi ispred Turističke zajednice Seget.

O situaciji, problemima i krađi u TZ Seget smo već pisali, ali s obzirom na to da je sezona počela valjalo bi se ponovno dotaknuti toga.

Znate li djelatnosti TZ Seget?

TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE SEGET promovira turizam, nudi korisne informacije i prijave i odjave gostiju. Također održavaju kulturne događaje i manifestacije kroz ljetne mjesece; srpanj i kolovoz, a poznati su po ribarskim večerima.

Odakle početi? 
Vjerujem da zaposlenici TZ Seget ne znaju komunicirati s gostima. Ljudi koji su postavljeni na pozicije u TZ su sve samo ne kvalificirani za poslove koji su im dodijeljeni. Sjetimo se samo one konobarice koja je obavljala računovodstvo i knjigovodstvo.

Razgovor između nekog gosta, Nijemca koji je došao u Seget i zaposlenika u TZ Seget zamišljam ovako:

  • Turist: Hat Seget irgendwelche Sehenswürdigkeiten? 
  • Prosječni zaposlenik TZ Seget: A šta vam je to?
  • Turist: Sorry, do you know any sightseeings in Seget?
  • Prosječni zaposlenik TZ Seget: Yes, no, what, HDZ!

Toliko o korisnim informacijama gostima.

Seget i kultura su dva različita pola.

Ne znam je li u Segetu ikada bio nekakav kulturni događaj? S obzirom na kulturu ovih na vlasti, pitanje je kako u Segetu definirati kulturu.

No, ipak se nešto dešava i u Segetu u nedjelju imamo koncert klasične glazbe, no o tome kasnije više u tekstu.

Da, ribarska večer je bila prošle godine u Segetu, jedva se smoglo novca za taj milenijski događaj.

Ne znam jeste li primijetili taxiste ispred općine?

Naravno, suprug direktorice Adrijane Miloš je dobio koncesiju na taxi. Mislim da nije potrebno naglašavati za koga je obitelj Miloš glasovala i je li direktorica Adrijana Miloš na mjesto direktorice došla po zaslugama.

Svi ostali taxisti su na isti način dobili koncesiju.

Ova cijela farsa oko TZ Seget je tako tužna i sramotna.

Počela je sezona, a mi smo kao da smo odijeljeni od ostatka Hrvatske.
Turisti dolaze u Hrvatsku, dolaze i u Seget, ali mislim da ni oni ne znaju zašto dolaze.
Jedino što Seget turistima (uz trenutnu Zulimovu vlast) može ponuditi je more i ništa drugo. 
Zahvaljujući nesposobnosti nadležnih u TZ ništa se u Segetu zadnjih 20 godina nije napravilo i koliko god oni tražili opravdanja i bahato tvrdili kako su oni oslobodili Hrvatsku, opravdanja za ovu sramotu NEMA.

Umjesto da se povučete u svoje mišje rupe i dok ne obrišete ljagu sa svoga imena ( a to je nikada, jer ste imali posla s Vinkom Zulimom) vi se i dalje prsite i bahatite.

Naišao sam na interesantan članak koji sam pronašao na internetu prije tjedan dana, ali nisam imao priliku podijeliti ga s vama.

Obratite pozornost na komentare i sve će vam biti jasno.
Lako za komentare, obratite pozornost na "komentatore".


Druga stvar o kojoj bih danas želio malo pričati je "Kulturna udruga Seget 1564".

Iako riječi kultura i Seget nemaju puno zajedničko, ova udruga ipak organizira koncert klasične glazbe u nedjelju 28. lipnja u 19 sati u crkvi Gospe od Ružarija.

S obzirom na karakter koncerta, vjerujem da Vinko Zulim (a ni njegovi špijuni) neće biti u blizini, jer bi ih previše klasične glazbe moglo baciti u trans. Malo Händela i Vivaldija nikako nije na odmet, ali svakako treba s rezervom pristupiti ovom koncertu (ali i udruzi).

Udruga nema veze sa Zulimom i za sada ne vidim neke "negativne" motive, ali kako smo se u Segetu uvjerili ima svega.

Svakako želim udruzi puno sreće u daljnjem radu, te kvalitetan i posjećen koncert u nedjelju. S obzirom na to da neću biti tu, nadam se da će udruga organizirati još koji koncert tijekom ljeta kad budem tu, jer TZ Seget, ni Općina Seget za to nisu sposobni.

Primjedbe